Youtruck Fiesta 2013 and RC Truck (Interview)

Ο κύριος Κύρος Ζιάγκας δίνει συνέντευξη στο περιοδικό Youtruck.gr για τον μαγευτικό κόσμο του μοντελισμού του επαγγελματικού οχήματος.





Να αναφέρουμε ότι το περιοδικό YouTruck ήταν ο Διοργανωτής της εκδήλωσης: YouTruck Fiesta που πραγματοποιήθηκε στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 25 & 26 Μαΐου 2013.
Δείτε πρώτα ένα βίντεο αφιέρωμα της CVP από το περίπτερο του Hellenic Mini Truckers Club στο YouTruck Fiesta.




Μοντελισμός. Ένας διαφορετικός κόσμος, σαν ένα μικρόκοσμο θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε, όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ο,τι επιθυμεί η φαντασία του και σε οποιαδήποτε κλίμακα. Μπορεί κάποιος να φτιάξει από αυτοκίνητα, φορτηγά μέχρι και αεροπλάνα, πλαστικά ή μεταλλικά, στατικά ή και τηλεκατευθυνόμενα ακόμη. 
Όταν μπαίνεις στο μαγαζί του Κύρου Ζιάγκα στα Γιάννενα διακρίνεις με πολύ μεγάλη ευκολία τη ειδίκευση του πάνω στα μοντέλα φορτηγών, καθώς ο ίδιος κατάγεται από οικογένεια αυτοκινητιστών που η ιστορία της αρχίζει σχεδόν από τα μέσα του περασμένου αιώνα. Στα ράφια του καταστήματος του μπορεί να βρει κάποιος από αντίκες μέχρι και τα πιο νέα μοντέλα φορτηγών, τα οποία θα του προσφέρουν ατέλειωτες ώρες διασκέδασης.
Συνομιλήσαμε με τον Κύρο Ζιάγκα ώστε να μας κάνει ο ίδιος μια ξενάγηση στο μαγευτικό κόσμο του μοντελισμού του επαγγελματικού οχήματος.
Κύριε Ζιάγκα πόσα χρόνια ζωής συμπληρώνει η επιχείρηση σας και από πού πηγάζει η ενασχόληση σας με το μοντελισμό και ειδικότερα με το χώρο του φορτηγού;
 Το χόμπι του μοντελισμού είναι μια δημιουργική και ευχάριστη απασχόληση που αφορά στην κατασκευή αντικειμένων σε κλίμακα. Το χόμπι αυτό με  έχει συνεπάρει από μικρό και μάλιστα μου έδωσε την χαρά να δημιουργήσω και το κατάστημα “ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ”,  ένα από τα παλαιότερα καταστήματα στην Ελλάδα έχοντας κλείσει 25 χρόνια λειτουργίας, στεγαζόμενο σε ιδιόκτητο χώρο 160 τ.μ. στην Γρηγορίου Σακκά 10, στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Καταγόμενος από οικογένεια αυτοκινητιστών φυσικό ήταν να έχω ιδιαίτερη αγάπη στα επαγγελματικά μοντέλα αυτοκινήτων. 
Μιλήστε μας λίγο για αυτό το μικρόκοσμο του επαγγελματικού οχήματος. Ποιες οι κλίμακες, ποια είναι τα υλικά κατασκευής, ποιες οι ιδιομορφίες των τηλεκατευθυνόμενων μοντέλων;
Τα μοντέλα των επαγγελματικών υπάρχουν σε αρκετά μεγάλη ποικιλία θεμάτων, όπως φορτηγά, λεωφορεία, ταξί, μηχανήματα κλπ. όσο και σε διάφορες κλίμακες αποτελούμενα κυρίως από πλαστικό ή μέταλλο και είναι συναρμολογούμενα ή έτοιμα. Ανάλογα με το μεράκι του μοντελιστή μπορούν να βελτιωθούν και να μεταποιηθούν, ώστε το τελικό μοντέλο να είναι αυτό ακριβώς που θέλει να κατασκευάσει .Τα τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα είναι συνδυασμός κατασκευής και λειτουργίας που ελέγχεται με τηλεκατεύθυνση. Τα μοντέλα αυτά είναι κυρίως μεταλλικά και συναρμολογούνται με βίδες. Το συναρπαστικό είναι ότι σε  ορισμένα, δένεις ακόμη και το διαφορικό και το κιβώτιο ταχυτήτων! Κινούνται στην πλειονότητα τους με ηλεκτρικά μοτέρ και έχουν έμφαση στην ελκτική τους ικανότητα και όχι τόσο στην ταχύτητα.
Μπορεί κάποιος να προβεί σε βελτιώσεις των μοντέλων φορτηγών;
Τα περισσότερα μοντέλα μπορούν να δεχθούν ηλεκτρικό σύστημα φώτων και ηχητικών εφέ για να δοθεί η μέγιστη ρεαλιστικότητα. Τα χωματουργικά μηχανήματα, λειτουργούν με ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα με πίεση από 10 μέχρι 16bar.
Για τα μοντέλα αυτά ,υπάρχουν όπως για τα πραγματικά, δεκάδες αξεσουάρ, μπάρες, τενόροι, φώτα, φάροι κλπ. και βελτιωτικά ανταλλακτικά, μοτέρ, κιβώτια ταχυτήτων, μειωτήρες, διαφορικά ,ελαστικά κλπ.
Υπάρχουν σύλλογοι στη χώρα μας που διοργανώνουν αγώνες ή επιδείξεις με τα μοντέλα τους;
Στην Ελλάδα μια παρέα μοντελιστών που ασχολείται με τηλεκατευθυνόμενα φορτηγά και χωματουργικά μηχανήματα, έχει δημιουργήσει το Hellenic Minitruckers Club. Πρόκειται για ένα σύλλογο που δραστηριοποιείται για 10 χρόνια με συναντήσεις μοντελιστών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, συμμετοχές – επιδείξεις σε Truck Festivals και εκδηλώσεις κυκλοφοριακής αγωγής, καθώς και ενημερωτικά ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού.  Τα 2 τελευταία χρόνια κατασκευάζει κλειστή πίστα 400 τετραγωνικών μέτρων σε ιδιωτικό χώρο στην πόλη του Άργους.  
Ποιες είναι οι χώρες προέλευσης των εταιρειών που προμηθεύουν την ελληνική αγορά με τα μοντέλα φορτηγών; 
Τα μοντέλα προέρχονται κυρίως από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά υπάρχουν  και Ιαπωνικά, Αμερικάνικα και Κινέζικα. Ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους, την λεπτομέρεια και την ποσότητα παραγωγής, διαμορφώνονται και οι τιμές τους. Εκτός όμως από χόμπι κάποιος μπορεί να μάθει και την ιστορία ενός οχήματος, ιδιαίτερα αν αυτό είναι κάποια αντίκα ή στρατιωτικό όχημα. Είναι αλήθεια αυτό καθότι ο μοντελισμός είναι ένα δημιουργικό και επιμορφωτικό χόμπι .’Έτσι μέσα απo αυτό κατασκευάζοντας ή συλλέγοντας ένα μοντέλο, μαθαίνεις βεβαίως για την  ιστορία, τις  τεχνικές λεπτομέρειες καθώς και τις εξελίξεις του πραγματικού.

Πηγή: YouTruck.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου